"A tökéletesség aránytalansággal is járhat

párban, a szépség csak arányos lehet."
- Johann Wolfgang Goethe -

Világszinten is bemutatkoznak a magyar kertépítő fiatalok

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, - Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában.
Itt rendezték meg a szakmák világbajnoksága, a WordSkills Kazan 2019 kertépítő szakma nemzeti válogatóját is 2019 januárjában.

A szakmák világbajnoksága
Az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt hirdette meg fiatal szakemberek, szakmai középiskolai képzésben résztvevők (szakgimnázium, szakközépiskola), valamint főiskolai és egyetemi hallgatók számára kertépítő szakmában a válogatóversenyt a világbajnokságon való részvétel lehetőségéért.

A versenyen az ország parképítőket képző szakközépiskoláiból, szakgimnáziumaiból öt kétfős csapat indult. Az elért eredményeik alapján hazánkat Homokay Ádám, a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Stummer Gergő, a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt tanulója, jelenleg a Varga Márton Iskola Skills képzési programjának résztvevője képviselik majd.

Szakmaiság, műveltség, emberség
Pintér Karolina a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium igazgatója a verseny eredményhirdető ünnepségén köszöntőjében méltatta azt az elhivatott munkát, amelyet iskolájukban a megalapítás óta végeznek a kollégái, és amelynek alapjait a kertészet és az oktatás iránt mélyen elkötelezett nagyszerű iskolaszervező, kertész és pedagógus Varga Márton tett le. Az iskola diákjai az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken 2013 óta minden évben parképítésből és földmérésből is az ország legjobbjai voltak.

2012 óta az Erasmus programok révén megnőtt a külföldi szakmai gyakorlatok jelentősége, a parképítők például harmadik alkalommal vettek részt tízhetes felkészítésen Dániában. Az évek óta tartó, összehangolt munka fordulópontját jelenti az Országos Parképítő Tehetséggondozó tanbázis létrejötte, emelte ki az iskola igazgatója. Ez lehetőséget ad arra, hogy az iskola és az ország más intézményeinek kertépítő tanítványait magas színvonalon készítsék föl a versenyzésre, és fejlesszék az ahhoz szükséges szakmai és mentális képességeiket. Ezáltal kiváló szakembereket tudnak majd képezni, az agráriumot, a kertészetet, azon belül a parképítést szélesebb körben népszerűsíthetik. Intézményük hármas jelszava: szakmaiság, műveltség, emberség, amelyeket munkájuk során igyekeznek egyensúlyban tartani.

Kertépítő szakembernek tanulni ma kevésbé divatos cél hazánkban, mert kevesen tudják, hogy milyen izgalmas, és milyen színvonalú sikereket és megélhetést tud biztosítani. A verseny ezen nagyon sokat tud változtatni. A tanulók a tanórák után önként jönnek építeni a tanbázis „homokozójába”, hisz’ olyan tálalása ez a szakmának, ami érdekessé teszi azt. Ennél jobb marketingeszköz kevés van. A kertépítést, a kertépítőket, a tájépítészeket gyakran dekoratőrökként használják a látvány létrehozásáért.

Ez a szakma azonban nem zöld dekoráció. Egyedül csak ez a mesterség tud olyan problémákra megoldást adni, mint a klímaváltozás, a városi hősziget-hatások és az árvizek kezelése, amihez minden zöldfelület hozzájárul. A nitrogén-dioxidot, vagy a tíz mikronnál kisebb finom porszemeket a városi levegőből csak a zöldfelületek, a fák, cserjék képesek kiszűrni. Amikor a zöldfelületekről beszélgetünk, akkor olyanhozzáadott értékről szólunk, amitől életünk jobbá válik.

Az intézmény oktató-nevelő munkája összehangolt pedagógiai célkitűzések mentén zajlik, valamennyi tanulójukat támogatják abban, hogy vizsgáikat sikeresen tegyék le, szakgimnáziumi érettségit, majd technikusi minősítést szerezzenek, akár plusz 82 pontot szerezzenek a szakirányi egyetemi felvételihez. Legfőbb cél, hogy a parképítő és fenntartó valamit a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus szakma ismereteit elsajátítsák, valamint a modern világ és a felnőtt élet kihívásait, próbatételeit sikerrel vegyék.

Ehhez a magas színvonalú szakmai képzésen kívül, korszerű tanítási módszerek használatával szervezi az iskola a közismereti és elméleti tanórákat, mentális állóképességük fejlesztése érdekében különböző programokon, külsős szakmai gyakorlatokon, külföldi utakon, kiterjesztett tanterem program keretében különböző témájú előadásokon, versenyeken vesznek részt. Mindehhez fontos, hogy mindenki nyugodt egymást tisztelő légkörben dolgozzon, ezért bevezették a Békés Iskola programot.

Az intézmény valamennyi tanára és dolgozója a tanulókért, az intézményért, az iskolát körülölelő, együttműködésüket, együvé tartozásukat, a hagyományt és modernitást jelképező gyönyörű kertért és az abban helyet foglaló japánkertért munkálkodik nap, mint nap.

Aki kíváncsi a kertépítő tanbázisra vagy a Japánkertre, látogasson el az iskolába 2019. április 13-án a Japánkerti Nap című rendezvényükre. Belépési díj 500 ft és az ünnepi koncert jegyára szintén 500 Ft.

További információk www.vmszki.huoldalon találhatók.


A szakmák világbajnoksága

Világszinten is bemutatkoznak a magyar kertépítő fiatalok

Elolvasom

A szakmák világbajnoksága

Ezt az oldalt ennyien látogatták meg :

Ezekre még szüksége lehet?!