"A tökéletesség aránytalansággal is járhat

párban, a szépség csak arányos lehet."
- Johann Wolfgang Goethe -

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Nem csak kisgyerekeknél, de állatoknál is sőt környezetünket lassan de biztosan öli meg plasticfüggő társadalmunk!

A 21. század társadalma számos betegséggel, káros szenvedélyekkel és fojtogató függőségekkel küzd. Van egy környezetére rendkívül káros anyag, mely már fiatal kortól alattomosan szivárog be a mindennapokba, fogyasztóival elhiteti, hogy nélkülözhetetlen és mindennapi látványa mára már teljesen óvatlanná tette az embereket. Napi szinten több milliárd fogyasztója van, akik már már megrögzötten építették eköré az életüket. Ez a káros anyag nem más mint a MŰANYAG. Drasztikus párhuzamnak tűnhet a műanyagot a drogokhoz hasonlítani. Pedig akár csak bármilyen addiktív szer, a műanyag is rendkívül káros. Ugyan nem a tüdőnk vagy a májunk megy tönkre tőle és túladagolásban sem fogunk miatta meghalni, hiszen többnyire nem fogyasztjuk el... De talán testünk megóvása mellett legalább ugyanilyen fontos kell legyen környezetünk védelme is, hiszen egészséges hosszú életet csak egészséges tiszta környezetben lehet élni.

A műanyag tényleg minden embernek minden nap jelen van az életében, és mindamellett, hogy számos területen nélkülözhetetlen és pótolhatatlan eszköz, vannak olyan mindennapi megjelenései is melyeket könnyen helyettesíthetünk és a környezetre bizony nagy fenyegetést jelentenek. Beszéljünk a műanyag zacskókról.

Az élelmiszer üzletekben ma már szinte minden műanyagba van csomagolva, az italok, az édességek, fűszerek, savanyúságok, rágcsák, de a tisztítószerek, illatosítók és még sorolhatnám. A műanyag mellett, elenyésző mennyiségben de használunk még üveget, fémet, és papírt is. De a műanyag.... visz mindent és amit esetleg nem csomagoltak alaposan be előre, azt mi magunk tesszük önként és dalolva műanyag zsákba. Így ha a bevásárlószatyrunk már nem is eldobható, otthon a bevásárlásból kipakolva végül a frissen kimért hentes áru, a pékáruk és a zöldségek is kis műanyag tasakokban sorakoznak a pulton.

Mindezt a csodát a műanyag tökélyre vitt marketingjének köszönhetjük, melyben jó alaposan bemagoltatták velünk, hogy a zacskók használata, milyen higiénikus, milyen fontos és mennyire természetes. Persze a kenyér valóban hosszabb ideig marad puha és a húst sem valószínű, hogy otthon más tárolóba áttesszük. Viszont a műanyag megfelelő teret ad a gombák szaporodásának, ezért a zöldséget és a gyümölcsöt minden háziasszony szinte azonnal kiveszi belőle ahogy hazaér. Illetve akik a kenyeret kiszáradva még felhasználják, esetleg állatok élelmezésére fordítják, azok sem fogják zacskóban tartani, hiszen akár pár napon belül penészedni kezdhet a pékáru is.

Tehát a zacskók jó része csak a szállításhoz kellenek. De mi történik a zacskókkal utána?

Persze mondhatjuk, hogy nem az én szemetem nem kerül az utcára, én a kukába dobom. De attól még, hogy nem szemetelünk sajnos semmi garancia nincs arra, hogy a szemetünk nem kerül kapcsolatba a környezettel, az élővilággal. Sőt ha a műanyag zacskót nem a szelektív hulladékok közé tesszük, akkor azok sosem kerülnek újrahasznosításra. Egy jobb alternatíva, ha már beláttuk, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ebben az esetben, nagy eséllyel nem kerül ki a környezetbe a hulladék, illetve újrahasznosul. Azonban ebben az esetben is számolni kell azzal, hogy az újabb és újabb elhasznált és az újrahasznosításra kidobott zacskók előállítása, szállítása, feldolgozása... mind olyan folyamatok, melyek erősen igénybe veszik a környezetet.

Felmerülhet a kérdés, mit lehet tenni, ha az újra hasznosítás sem jó. Akkor semmi sem jó már? De természetesen van olyan lehetőség, ami megfelelő a környezetnek és senkinek sem okoz sok kellemetlenséget. Ez az alternatíva tökéletes lehet minden zöldség és gyümölcs szállítására, de akár pékárukat is tárolhatunk benne. A megoldás, textilzsákok! Ezek lehetnek akár sűrű szövésűek mint egy selyem zsák, akár ritka szövésűek mint egy halászháló, sőt készülhetnek akár bio vagy újrahasznosított textilből is.

Ezek a kedves kis zsákok nem csak stílusosak, de tökéletesen helyettesíthetik a műanyag zacskókat. Ebben az esetben a trendi megoldás egyben a környezetbarát megoldás is. Fontos, hogy nem csak egyszer kétszer tudjuk használni őket, mint műanyag társaikat. Ha elkoszolódnak, egy mosás után újszerű formában állnak ismét rendelkezésünkre, sőt javíthatóak is. Ha aggasztó, hogy más termékek kerülnek a zsákba mint előzőleg, elérhető színkódos változatuk is, mely segítségével a leggyakrabban vásárolt termékek kerülhetne mindig ugyan abba a zsákba. Nem csak az esztétikum, de a praktikum oltárán is áldozunk, ha textilzsákra váltunk. Hiszen ezek hagyják lélegezni, a termékeket, így azok egyáltalán nem, vagy csak később penészednek meg, ezzel meghosszabbítva fogyaszthatóságuk élettartamát.

Ha egyszer kipróbáljuk a textilzsákos vásárlást biztosan beleszeretünk, a környezettudatosság élményébe, és már nem is vágyunk majd a tekerd, szakítsd, csomózd, domb el ritmusú műanyag zacskó fogyasztásra. A legtöbb ember automatikusan éli mindennapjait. Megszokásaink rabjai vagyunk, a jól bejáratott, már megszokott utat használjuk, mert így nem terhel minket a választás gondolata. Pedig fontos, hogy kitörve a rutinból, a reklámok és a környezet befolyásolásából egy percre megálljunk, és elkezdjünk gondolkozni. Elkezdjünk tudatos döntéseket hozni és minden egyes nap, minden egyes jó választásunkkal közelebb kerülni, egy élhetőbb jövőhöz.

Biztosan sokan azt gondolják, az a pár zacskó semmit sem számít. Az a kicsi, amit én hozzá tudok tenni elenyésző. Az én jelenlétem elhanyagolható, én nem vagyok fontos. Tudni kell, hogy tévednek! Minden tett, minden lépés számít. Egy személy döntése és törekvése nem csak érté Biztosan sokan azt gondolják, az a pár zacskó semmit sem számít. Az a kicsi, amit én hozzá tudok tenni elenyésző. Az én jelenlétem elhanyagolható, én nem vagyok fontos. Tudni kell, hogy tévednek! Minden tett, minden lépés számít. Egy személy döntése és törekvése nem csak értékes, de rendkívül fontos is. Bármi, amit azért teszünk, hogy a világot jelen formájában még unokáink is élvezhessék, nem csak a mindennapjainkra van befolyással, nem csak elégedett érzéssel tölt el, de hat az egész környezetünkre. A családunkra, a barátainkra, a mellettünk vásárló idegenre. Sok dolog apróságnak tűnhet, de a legkisebbnek és haszontalanabbnak tűnő erőfeszítéseket is érdemes megtenni, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kit motivál változásra, kit bíztat az az apró gesztus, amit megtettünk hasonló elhatározásra. A döntés joga a mi kezünkben van. Tehetjük, amit mindenki, ami könnyű... vagy tehetjük, ami helyes, olyat amivel utat mutatunk. Nem a holnapért, hanem a jövőért.

- Bojtos Rebeka -

„Amit épp most teszünk vagy nem teszünk,
az befolyásolja majd az egész életemet,
és a gyerekeim és unokáim életét is.
Amit épp most teszünk vagy nem teszünk,
én és a generációm nem tehetjük
meg nem történtté a jövőben.”Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Fulladásos halált okoznak a műanyag zacskók

Ezt az oldalt ennyien látogatták meg :

Ezekre még szüksége lehet?!