"A tökéletesség aránytalansággal is járhat

párban, a szépség csak arányos lehet."
- Johann Wolfgang Goethe -

Okoslak

+36 30 92 44 286
info@okoslak.hu
http://www.okoslak.hu
https://www.facebook.com/okoslak/?fref=ts
Okoslak - egyszerűbb, mint gondolná!

Gondolt már arra, milyen jó lenne, ha a villanyt a kanapén ülve lekapcsolhatná, vagy a fűtést a hideg téli napokon feltekerhetné? Az okoslak segítségével ez már egy egyszerű gombnyomással megvalósítható elérhető áron! A következő cikkben Szabó Pétert kérdeztük az „okos házakról”, s, hogy mit tud nyújtani az okoslak.

- Sokan szeretnék otthonaikat automatizálni, telefonjukról vezérelni. Meggyőződésünk szerint ez a jövő; a közeljövőben már minden lakásban benne lesz, akár alapfelszereltségként. Számos cég kínál megoldást számukra, igen borsos áron és kevésbé rugalmas módon. Mi az okos otthon rendszerek egy kedvezőbb áron kialakítható, MyIO SmartHome System nevű megoldását kínáljuk ügyfeleinknek.

Ezt a programot a már beépített villanyszerelésű házaknál is lehet alkalmazni?

- Igen, Mindenki számára elérhető megoldást nyújtunk építkezőknek, felújítóknak egyaránt. A már meglévő hagyományosan villanyszerelt épületek okosítása még nem piac kész, de folyamatosan dolgozunk rajta. Számításaink szerint 1-2 éven belül lesz egy vezeték nélküli megoldásunk számukra is.

Ez a piaci szegmens egyelőre szűk kereslettel rendelkezik. Hogy tudják áraikat alacsonyan tartani? - Azért tud a megoldásunk lényegesen olcsóbb lenni más piacon szereplő megoldásoknál, mert mi nem gyártunk alkatrészeket, csak szoftvert. A kereskedelmi forgalomban beszerezhető alkatrészekből lehet megvalósítani a rendszert, az igényekhez mérten. Például kell a házba 50 db relé (lámpák, redőnyök, szivattyúk, szelepek, ventilátorok, stb.) a vezérléshez, akkor a villanyszerelő a boltban vesz 50 db relét kb., 1200 Ft-ért, az összesen kb. 60.000 Ft. (Más okos megoldást kínáló cég ezeket a reléket legyártja és tőlük kell beszerezni, ami kb. 800.000 Ft-os jóval drágább tétel). Látható, hogy csak a reléken lehet spórolni több mint 700.000 Ft-ot. Plusz pozitívuma, ha tönkremennének évek múlva, egyesével cserélhetőek, mint egy biztosíték, nem kell hozzá szerelőt hívni, vagy esetleg horror áron beszerezni. És ez csak a relé volt...

Milyen szenzorokat lehet alkalmazni?

- Gyakorlatilag bármilyen NO/NC -s szenzor hozzáilleszthető a rendszerhez, ezen kivezetések egyike szinte biztos, hogy megtalálható a 300 Ft-os nyitás- érzékelőn, vagy az 1500 Ft-os mozgásérzékelőn. Itt a lehetőségek száma megszámlálhatatlan, hiszen olyan sok termék létezik a piacon. Pédául: co2-,füst-, láng-, ablaktörés-, szél-, alkony-szenzorok… Csak a fantázia szab határt, a bekötésük gyerekjáték, a fejlesztő kedvűek saját szenzorokat is készíthetnek és egyszerűen ráköthetik a házukra.

Mennyire stabil ez a rendszer?

- Biztonság tekintetében egy router biztonságával rendelkezik, tehát felhasználónév - jelszó páros nélkül semmit nem csinál a rendszer. Nincsenek hátsó kapuk, nem fut rajta windows, vagy linux vagy bármi féle operációs rendszer, egy célspecifikusan beégetett chip gondoskodik a működésről, mint például egy autóban. Amennyiben valaki még biztonságosabbá szeretné tenni a rendszerét, egy szoftverfejlesztő egyedi biztonsági megoldást tud neki kidolgozni, amin keresztül érheti el a rendszerét.

Hogyan lehet a rendszert működtetni?

- Két vezérlőfelületet adunk a szoftverhez. Egy böngésző alapút és egy Android alapút. A böngésző alapú felületen lehet a rendszerünket konfigurálni varázslatosan egyszerű módon, nem kell hozzá programozó sem. Itt található egy kezdő lap, ami minden eszközön megjeleníti azokat a lehetőségeket, amihez a felhasználónak joga van. Az Androidos felület, pedig egy távirányító a házhoz, arra van, hogy gyorsan kapcsolhassuk a reléinket, fényerőszabályozzuk egy csúszkával a ledszalagjainkat, állíthassuk a fűtésünket és a többi.

Már nagyon sokszor hallhattuk, hogy mennyire egyszerű kezelni a rendszert. Mennyi idő alatt lehet elsajátítani az alkalmazását?

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szerelők 1-3 órás oktatás után magabiztosan tudják szerelni, telepíteni, konfigurálni a rendszert... Gyerekjáték az egész.

Említetted, hogy folyamatosan dolgoztok fejlesztéseken. Ezekről tudnál pár mondatban beszélni?

- Fejlesztettünk hozzá egy 3D scanner-es irányító eszközt. Ezt is be lehet szerezni boltban, a Microsoft gyártja az xbox-hoz. Míg számtalan cég dolgozik a hangfelismerő vezérlő egységen, amivel rengeteg a probléma (angolul tudnak, zajban félreérthet szavakat, tv-ből is reagál a beszédre, bizalmatlanok az ügyfelek, hogy lehallgatják őket, néma a felhasználó), mi kitaláltunk egy pofon egyszerű megoldást, ami sötétben is működik. Kézjelek, integetés. Ezt a Construmán mutatjuk be, gyakorlatilag egy polcba van beépítve a szerkezet. Ha fekszik a tulaj a kanapéban, nincs szüksége távirányítóra, telefonra, okos órára... csak a kezére és kapcsolhat a házán bármit.

Kiknek terveztétek a programot? Irányítottan egy csoportot céloztatok meg?

- Buddhista szellemiségben terveztük az egészet. Mindenkinek legyen jó. A vevőnek, aki kényelmet kap, egy kicsit drágábban, mint a hagyományos villanyszerelés ára. A szerelőnek, akinek több munkája lesz. Az építtetőnek, akinek többet fog érni az ingatlanja és versenyképesebb lesz a piacon. A szoftverfejlesztőknek, akik foglalkoznak az újabb fejlesztésekkel és el tudják adni az applikációikat. A hardware fejlesztőknek, akik ötleteiket valósíthatják meg és árulhatják az ügyfeleknek. Valamint a viszonteladóknak, akik árulni szeretnék a termékeket a rendszerhez ( reléket, kapcsolókat, tápokat, szenzorokat) és új ügyfelekre tehetnek szert ez által. És azoknak a magazinoknak is, akik segítenek befuttatni a termékünket és így rendszeresen hirdető partnert találtak :)


OTTHONVEZÉRLÉS, MOBILTELEFONOS VEZÉRLÉS, FŰTÉS VEZÉRLÉS, KLÍMAVEZÉRLÉS, RIASZTÓ FUNKCIÓ, Okoslak; fekvő

Okoslak

Elolvasom

OTTHONVEZÉRLÉS, MOBILTELEFONOS VEZÉRLÉS, FŰTÉS VEZÉRLÉS, KLÍMAVEZÉRLÉS, RIASZTÓ FUNKCIÓ, Okoslak; fekvő

Ezekre még szüksége lehet?!