"A tökéletesség aránytalansággal is járhat

párban, a szépség csak arányos lehet."
- Johann Wolfgang Goethe -

Nemiskacat Látványműhely

2051 Biatorbágy, Csillag utca 7.
+36 23 781 345
nemiskacat@nemiskacat.hu
https://nemiskacat.hu

https://www.facebook.com/Nemiskacat

A bútorfelújítás hazai egyik legkiemelkedőbb személyiségével Szendrődi Enikővel, a Nemiskacat alapítójával beszélgetünk arról, hogy hogyan is épített egy csodás karriert kedvenc hobbija és az antik hatású bútorok iránti rajongása köré.

Mesélnél arról, hogyan keződött nálad a bútorfestés?

Már egészen fiatal koromban érdekeltek a régi bútorok és amikor jó 15 évvel ezelőtt először megjelentek itthon az antikolt, festett bútorok egészen lenyűgöztek. Amikor összeköltöztünk a férjemmel szeretettem volna vásárolni ilyen rusztikus, koptatott bútort, de sajnos rá kellett jöjjek, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak.

Így amikor ottthon maradtam a három gyermekünk születése alatt, egyrészt hobbiként, másrészt pénztárcakímélés okán inkább “csináld magad” antikolási technikák után kezdtem kutakodni az interneten, meglepetésemre sikertelenül.

A magas szintű képzettséget, jártasságot és elsősorban kézügyességet igénylő, csodálatosan gazdag magyar népi bútorfestészet tudásanyagán kívül nem találtam olyan átfogó ismeretanyagot, mely az otthoni bútorfestés lehetőségét kínálja az embereknek. Amit én bútorfestés témában kerestem: egyszerűen kivitelezhető, kicsit franciás, kicsit vidékies stlíusú, kicsit ódon, koptatott felületeket; egyszóval matt festett bútorokat akartam készíteni. Egy darabig az itthoni festékboltok kínálatával kísérleteztem.

Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Annie Sloan krétafestéke új távlatot nyitott a bútorfestéshez való megközelítésben, és azt a szinte átütő erejű felfedezést hozta, hogy a bútorfestés lehet végtelenül egyszerű és szórakoztató foglalatosság is egyben.

Kis közösségben kezdtem szervezni olyanokból, akik szintén szerették volna kipróbálni Annie Sloan festékét és szívesen fedezték fel az otthoni, hobbiból végzett bútorfestés örömét. Életre hívtam a Hobbi Bútorfestők csoportot a legnagyobb közösségi oldalon, mely azóta közel 60 ezer tagot számlál. Nagyon szerettem volna elmenni Annie Sloan-hoz Angliába, Oxfordba, hogy tőle tanulhassak személyesen, és amikor ez sikerült, az hatalmas löketet adott és ezt követően lettem magyarországi forgalmazó.

Ekkor nyitottad meg a Nemiskacat Látványműhelyt?

Igen, fontos volt, hogy a gyerekek közelében maradhassak, így Biatorbágyon a lakhelyemen nyitottam meg a kis bútorfestő műhelyem.

Annie Sloan nagyon büszke arra, hogy a forgalmazói kis vállalkozások, kicsiny boltok saját stílussal és egyedi arculattal, nincs köztük két egyforma. A kínálatunk a krétafestéken kívül kiterjed az Annie Sloan falfestékekre, ecsetekre, viaszokra, könyvekre és környékbeli kézművesek portékáit is áruljuk, illetve egyedi lakberendezési kiegészítőket.

2015-ben lettem nagykereskedő. Elkezdtem keresni hasonló gondolkodású embereket, kézműves műhelyeket. Velük ma már hat forglamazónk van az országban, így mindenki megtudja keresni a hozzá legközelebb esőt. A forgalmazók körét szeretném idén tovább bővíteni.

Havonta tartok workshopokat, ahol szerettel várok minden alkotásra nyitott embert, kézügyességtől függelenül!


A valódi tündérmese után a Nem is Kacat megalapulásáról, ismerjük meg kicsit jobban azt a termékcsaládot, ami utadra indított.

Mi pontosan az Annie Sloan krétafesték?

Annie festéke megadja az alkotás szabadságát, azt, hogy akkor fess, amikor jól esik, szinte rögtön látod a végeredményt, mert gyorsan szárad, a nappali közepén is tudsz festeni, mert nem büdös és vizesbázisú. Könnyű használhatóságával élmény a festés.

Miben más ez a termékcsalád?

Annie Sloan festékei abban mások, hogy sokféleképpen használhatóak. Ha szeretnéd, akkor nagyon rusztikus a felület, ha szeretnéd, teljesen sima, ha látni akarod a fa erezetét festheted lazúrosra hígítva, megrepesztheted, kenheted nagyon vastagon, de kenheted szép simára a modern felülethez, tehát nagyon különböző felületkialakításokat tesz lehetővé. Fontos tényező még, hogy nagyon jó a festék tapadása, ezért nem kell előtte fáradságos munkával lecsiszolni a bútort. Tapad fára, fémre, téglára, betonra, kőre, csempére, akár műanyagra is.

Mi a szerepe a viasznak?

A viasz fixálja a krétafestéket, tartóssá és takaríthatóvá teszi azt, tehát ha végeztünk a festéssel, itt az idő viaszolni. Az Annie Sloan viaszok lágy bútorviaszok, tehát padlóra, munkapultra és egyéb járófelületekre nem alkalmasak, csak bútorokra. A festék beszívja a viaszt, majd az kikeményedik, így együtt alkotnak egy takarítható, és ellenálló felületet. A viasznak a festékhez képest viszonylag sok száradási idő kell, körülbelül 5 nap. Én azt szoktam javasolni, hogy két napig ne pakolj rá a bútorra, a harmadik napon már használatba lehet venni.

A festéket csak a házban lehet használni, vagy kültéren is?

Elsősorban ez egy beltéri festék, de lehet használni kültéren is, ilyenkor nem használunk waxot (viaszt) a felület lezárására, hogy tudjon a felület “lélegezni”.


BÚTORFESTÉS, ANTIKOLT FESTÉS, CHALK PAINT FESTÉS, BÚTORDEKORÁCIÓ, Nemiskacat Látványműhely; ÁLLÓ

Nemiskacat Látványműhely

Elolvasom

BÚTORFESTÉS, ANTIKOLT FESTÉS, CHALK PAINT FESTÉS, BÚTORDEKORÁCIÓ, Nemiskacat Látványműhely; ÁLLÓ

Ezekre még szüksége lehet?!